Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i łososiem
Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim szpinak z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Podsmażamy aż do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy żółtka jaj. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do szpinaku i mieszamy łyżką. Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (24 na 28 cm), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem, następnie z jednej strony (węższej) układamy szpinak i zaczynając od tej strony zwijamy w roladę. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce (min godzinę). Po wyciągnięciu kroimy na plasterki.