Ewusia12

Ewusia12

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Rolada szpinakowa z łososiem na 12 sposobów!

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem ricotta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Idealna lekka i zdrowa przekąska na wigilijny stół. Idealnie smakuje w towarzystwie sałatki jarzynowej.

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem ricotta

Składniki:

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem ricotta

 

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem ricotta
1.Mrożony szpinak należy roztopić w garnku, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijamy, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak połączyć z jajkami. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15 minut.

2.Gdy ciasto szpinakowe się upiecze odstawić do ostygnięcia. Serek ricotta, czosnek i szczypiorek razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

3.Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia . Powoli zrolować. Gotową roladę kroimy na 2 cm plastry. Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!



Tagi:

rolada szpinak