Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem ricotta
1.Mrożony szpinak należy roztopić w garnku, odsączyć z nadmiaru wody i odstawić do ostygnięcia. Doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijamy, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak połączyć z jajkami. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 15 minut.
2.Gdy ciasto szpinakowe się upiecze odstawić do ostygnięcia. Serek ricotta, czosnek i szczypiorek razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3.Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia . Powoli zrolować. Gotową roladę kroimy na 2 cm plastry. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO!
2.Gdy ciasto szpinakowe się upiecze odstawić do ostygnięcia. Serek ricotta, czosnek i szczypiorek razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
3.Z upieczonego ciasta ściągnąć papier do pieczenia, rozsmarować na cieście serek, na wierzch ułożyć plastry łososia . Powoli zrolować. Gotową roladę kroimy na 2 cm plastry. Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO!