migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Książka Kucharska: Szpinak. Przepisy na 21 dań z wykorzystaniem szpinaku

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna,smaczna przekąska która świetnie się prezentuje na talerzu. U mnie na wsztstkich uroczystościach,spotkaniach rodzinnych cieszy się wielkim powodzeniem.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

Składniki:

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem

 

  • 1x Szpinak rozdrobniony Hortex 4 jajka
  • sól z pieprzem
  • czosnek granulowany

  • 400 g serka śmietankowego do smarowania
  • 120 g wędzonego łososia w cienkich plastrach

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Szpinak wrzucić na patelnię i odparować nadmiar wody. Doprawić solą z pieprzem i czosnkiem, wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do wystudzonego szpinaku dodać żółtka i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 15 minut. Serek wymieszać, jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę jogurtu doprawić do smaku. Posmarować wystudzone ciasto szpinakowe. Wzdłuż jednego dłuższego boku rozłożyć kawałki wędzonego łososia i zwinąć w roladę. Roladę zawinąć w folię spożywczą i dobrze schłodzić. Przed podaniem pokroić w plastry.