dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Rolada tiramisu z tartą czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Nie przepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej kawy. Postanowiłam więc robić swoja wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej i wyszło bardzo pysznie :)

Rolada tiramisu z tartą czekoladą

Składniki:

Rolada tiramisu z tartą czekoladą

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku

Nasączenie:

  • 50 ml przegotowanej wody
  • 50 ml likieru Amaretto

Krem:

  • 200 ml śmietany 30 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
  • 50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

Sposób przygotowania:

Rolada tiramisu z tartą czekoladą

Biszkopt:

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek) i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

Nasączenie:

Likier mieszamy z wodą i za pomocą pędzelka, łyżeczki lub gazy nasączamy ostudzony i delikatnie rozwinięty biszkopt.

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i kawę rozpuszczalną (proszek) i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i dokładnie mieszamy z kremem. Roladę smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao. Smacznego :)