malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Rolada truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Najprostszy sposób na roladę, możemy zamiast truskawek dodawać ulubione owoce. Każde smakują świetnie.

Rolada truskawkowa

Składniki:

Rolada truskawkowa

 

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 litra śmietany kremówki,
  • 2 serki mascarpone,
  • 20 truskawek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa
Białka ubijamy ze szczyptą soli na pianę, dodajemy porcjami cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i porcjami dodajemy do masy, mieszamy łyżką. Na dużą blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia a następnie wylewamy masę, pieczemy biszkopt przez 30 minut w temp. 160 stopni. Studzimy i odrywamy papier. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone. Masę należy rozsmarować na biszkopcie, na brzegu układamy truskawki, zwijamy i chłodzimy.