ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Rolada truskawkowa wg ewawul

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna rolada na każdą okazje

Rolada truskawkowa wg ewawul

Składniki:

Rolada truskawkowa wg ewawul

 

  • 5 jajek
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • krem:
  • 0,5l kremówki
  • 20 dag truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa wg ewawul
Przygotować biszkopt:żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną piane wsypując powoli cukier,dodać mąkę i proszek do pieczenia.Gotową mase wylać na foremke wyłożoną pergaminem.wymiary foremki 42-24cm,i piec ciasto 30 min temp 180 stopni.Gdy ciasto sie upiecze jeszcze gorące wyjąć z piekarnika położyć na wilgotnej ścierce i zdjąć papier do pieczenia.Ciasto zawinąć w rulon odstawić do ostygnięcia. Przygotowanie kremu;kremówke ubić pod koniec ubijania dodać cukier i zmiksowane truskawki,żelatyne rozpuscić w 1/5 szklanki wody,i scłodzić.Schłodzoną żelatyne dodać do masy kremowej wszystko dokładnie wymieszać.Rozwinąć ciasto i nałożyć krem.Potem spowrotem zwinąć ciasto pomagając sobie ściereczką.Odstawić do lodówki na 2-3 godz Smacznego !!!:)