monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 98
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Krem na bazie kaszy jaglanej robi się bardzo szybko a smakuje wprost obłędnie. Musicie koniecznie spróbować:)

Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanym

Składniki:

Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanym

 

Sposób przygotowania:

Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanym

ETAP 1:

Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanym
na blasze wylać ciasto kolorami na przemian

Jajka wbić do miski i ubić mikserem,aż masa będzie puszysta i napowietrzona.

Następnie dodać ksylitol i jeszcze kilka chwil ubijać. W osobnej misce przesiać obie mąki i proszek do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Przygotowane ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać kakao i łyżkę wody i dokładnie wymieszać.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każde ciasto przełożyć do osobnego woreczka i ostrożnie wylać ciasto , kolorami na przemian.

Piekarnik rozgrzać do 170 st i piec biszkopt około 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć na czystą i suchą ściereczkę. Zdjąć papier i delikatnie razem ze ściereczką zrolować.

Zostawić do ostygnięcia.

Masa:

Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanym
zmiksować kaszę z kawą i mlekiem na gładki krem

Do garnka lub rondla o grubym dnie, wsypać kaszę. Postawić na ogień i prażyć jakieś 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem.

Następnie przełożyć ponownie do rondla,dodać po 150 ml mleka i wody oraz szczyptę soli. Zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i dodać kawę .

Całość wymieszać, aby kasza ładnie się zabarwiła kawą. Stopniowo dodawać mleko i cukier brzozowy i miksować do gładkiej konsystencji.

Wykonanie:

Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanym
roladę wysmarować kremem i zrolować ponownie

Na rozwinięty biszkopt,nałożyć krem i rozsmarować. Ponownie zrolować i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!