Sposób przygotowania:
Rolada w paski z kremem kawowo-jaglanymETAP 1:
Jajka wbić do miski i ubić mikserem,aż masa będzie puszysta i napowietrzona.
Następnie dodać ksylitol i jeszcze kilka chwil ubijać. W osobnej misce przesiać obie mąki i proszek do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie porcje. Do jednej części dodać kakao i łyżkę wody i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Każde ciasto przełożyć do osobnego woreczka i ostrożnie wylać ciasto , kolorami na przemian.
Piekarnik rozgrzać do 170 st i piec biszkopt około 8-9 minut. Wyjąć z piekarnika, ostrożnie przełożyć na czystą i suchą ściereczkę. Zdjąć papier i delikatnie razem ze ściereczką zrolować.
Zostawić do ostygnięcia.
Masa:
Do garnka lub rondla o grubym dnie, wsypać kaszę. Postawić na ogień i prażyć jakieś 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i przelać wrzątkiem.
Następnie przełożyć ponownie do rondla,dodać po 150 ml mleka i wody oraz szczyptę soli. Zagotować. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i dodać kawę .
Całość wymieszać, aby kasza ładnie się zabarwiła kawą. Stopniowo dodawać mleko i cukier brzozowy i miksować do gładkiej konsystencji.
Wykonanie:
Na rozwinięty biszkopt,nałożyć krem i rozsmarować. Ponownie zrolować i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego!
SylaUla
monikaT83