monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 220
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza:) ale nie byle jaka, tylko przygotowana na spodzie z kaszy jaglanej z buraczkiem i rybką. Składniki może dziwnie dopasowane na pierwszy rzut oka, ale zaskakująco smakują.

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą

 

Sposób przygotowania:

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą

ETAP 1:

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą
zmiksowaną kaszę połączyć z przyprawami i wymieszać

Kaszę zmiksować blenderem ( powinna być jeszcze ciepła,łatwiej wtedy miksować).

Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać.

ETAP 2:

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą
rozsmarować kaszę na blasze i piec około 15 minut

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować kaszę tworząc okrąg. Piekarnik nagrzać do 180 st i wstawić spód jaglany.

Piec około 15 minut.

ETAP 3:

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą
uduszone buraki wyłożyć na podpieczony spód

W między czasie pokrojony w plasterki czosnek zeszklić na oleju. Dodać starty na tarce o dużych oczkach burak. Smażyć około 2-3 minuty, po czym wlać 1/2 szklanki wody i dusić aż płyn odparuje.

Oprószyć solą, dusić do miękkości.

Zdjąć z ognia i ostudzić. Na podpieczony spód wyłożyć buraki.

ETAP 4:

Jaglana pizza z duszonym burakiem i makrelą
na pizzy ułożyć rybę i ser i zapiekać

Makrelę podzielić w palcach na małe kąski i ułożyć na burakach. Na koniec dać kawałki sera. Zapiekać w 180 st około 10 minut. Przed podaniem udekorować pokrojonym porem.

Smacznego!