Sposób przygotowania:
Wiosenna rolada biszkoptowa z kremem
Najpierw przygotowuję masę na zielone kropeczki. W tym celu miękkie masło ucieram z cukrem pudrem. Do maślanej masy dodaję białko i dalej miksuję. Następnie dodaję mąkę i znów miksuję. Na koniec dodaję do masy troszkę zielonego barwnika, mieszam dokładnie łyżeczką. Zieloną masę przekładam do strunowego woreczka lub rękawa cukierniczego i wyciskam kropki na blachę wyłożoną folią aluminiową. Wstawiam blachę z kropkami do lodówki na 10 minut. Biszkopt: Białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem. Następnie dodaję do piany mąkę, proszek, wodę, żółtka, cukier waniliowy i dokładnie mieszam. Biszkopt przekładam na blachę i wyrównuję powierzchnię. Wstawiam ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika i piekę biszkopt 17 minut. Gorącą roladę przekładam zaraz po upieczeniu na lnianą ściereczkę, zdejmuję folię aluminiową lub papier. Ciasto układam kropkami na zewnątrz i zawijam razem ze ściereczką. Pozostawiam aby wystygła. Krem: Naturalny jogurt ubijam z tężejącą agrestową galaretką rozpuszczoną w szklance wody. Odstawiam, aby masa nieco stężała. Drugą galaretkę również rozpuszczam w szklance wody, po czym wylewam do płaskiego naczynia i zostawiam do całkowitego stężenia. Następnie kroję galaretkę w podłużne paski. Nakładam tężejący gęsty krem i paski galaretki na biszkopt ostrożnie go rozwijając. Zawijam z powrotem. Wstawiam nadzianą roladę do lodówki na całą noc.
edytaha
marietta