kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tort migdałowy w paski

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tort migdałowy wymarzył sobie na urodziny mój mąż. To było moje pierwsze podejście do tego wypieku a mąż skomplementował, że najlepsze z wszystkich dotychczasowych.

Tort migdałowy w paski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort migdałowy w paski

 

  • (na tortownicę 26cm)
  • Ciasto migdałowe:
  • 4 jajka
  • 60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych)
  • 120g cukru
  • 50g maki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • Masa migdałowa:
  • 124g masła
  • 24g cukru
  • 2,5 jajka M
  • 125g migdałów nieblanszowanych
  • 25 ml rumu
  • Biszkopt kakaowy:
  • 8 jajek
  • 110g cukru
  • 100g mąki tortowej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Masa śmietankowa:
  • 400ml śmietanki kremówki 36%
  • 250g mascarpone
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • migdały w słupkach
  • migdały w całości nie blanszowane

Sposób przygotowania:

Tort migdałowy w paski
Ciasto migdałowe: Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26cm w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut. Masa migdałowa: Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe. Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm 180 stopniach C przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciepły biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski. Masa śmietankowa: Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masa śmietankową. Migdały mielimy w blenderze i dekorujemy nimi boki oraz wierzch tortu. Całość wieńczymy słupkami migdałów i listami mięty. 
Tort migdałowy w paski
Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy.
Tort migdałowy w paski
Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut
Tort migdałowy w paski
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm.
Tort migdałowy w paski
Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego.