kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Rolada wołowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Klasyczne roladki z wołowiny

Rolada wołowa

Składniki:

Rolada wołowa

 

  • 4 plastry wołowiny-takie po 150g każdy-krojone wzdłuż włukien
  • musztarda
  • 2 cebule
  • 4 plasterki słoniny
  • 2 ogórki konserwowe
  • 5 dkg smalcu
  • 400ml wywaru z wołowiny (z kości wołowej)
  • mąka pszenna-jakieś 2 czubate łyżeczki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka czubata masła

 

Sposób przygotowania:

Rolada wołowa
Lekko rozbijamy mięso.Smarujemy z jednej strony musztardą.Odstawiamy na 15 minut w chłodne miejsce.siekamy cebulę,kroimy słoninę w kostkę, kroimy ogórki w kostkę i mieszamy ze sobą.Farsz dzielimy na 4 części, każdą z nich układamy na 1 roladzie i zwijamy je w ruloniki.Boki wciskamy do środka.Smażymy rolady po 15 minut z każdej strony na smalcu-na małym ogniu.Najlepiej najpierw położyć ją miejscem zwinięcia na dole-nie będą się rozwijać jak się zapieką.Po tym czasie wlewamy rosół wołowy i dusimy jakieś 70 minut pod przykryciem.Wyjmujemy roladki a sos zagęszczamy mąką- najlepiej jest zrobić kuleczkę z masła i maki i wrzucić ją do wywaru, mieszamy tak długo póki nie rozpłynie się całkowicie.Doprawiamy solą i pieprzem.Podajemy rolady z sosem.Smacznego!!!