Sposób przygotowania:
Błyskawiczne ciasto z rabarbaremETAP 1:
Rabarbar umyłam i pokroiłam w plasterki. Zasypałam dwiema łyżkami cukru i odstawiłam na 15 minut. Dodałam budyń, wymieszałam.
ETAP 2:
W misce bardzo dokładnie (ponad 5 minut) zmiksowałam jajka z cukrem. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszałam.
Przelałam ciasto do foremki (20x20 cm).
ETAP 3:
Odsączony z nadmiaru płynu rabarbar wyłożyłam na ciasto.
ETAP 4:
Na rabarbarze rozrzuciłam kawałeczki twardego masła.
ETAP 5:
Całość posypałam cukrem trzcinowym, dzięki czemu po upieczeniu na wierzchu ciasta tworzy się pyszna skorupka.
ETAP 6:
Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.