dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Idealne połączenie słodko-kwaśne z delikatnie chrupiącym wierzchem. Pyszne ciasto, które przygotowuje się w kwadrans. Można użyć różnych owoców, ale najlepiej kwaskowatych.

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

Składniki:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

 

  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 jaja
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ kostki zimnego masła (50g)
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem

ETAP 1:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Rabarbar zasypałam dwiema łyżkami cukru i odstawiłam na 15 minut.

Rabarbar umyłam i pokroiłam w plasterki. Zasypałam dwiema łyżkami cukru i odstawiłam na 15 minut. Dodałam budyń, wymieszałam.

ETAP 2:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Jaja i cukier bardzo dokładnie i długo miksowałam, później dodałam mąkę z proszkiem.

W misce bardzo dokładnie (ponad 5 minut) zmiksowałam jajka z cukrem. Dodałam mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszałam.
Przelałam ciasto do foremki (20x20 cm).

ETAP 3:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Odsączony z nadmiaru płynu rabarbar wyłożyłam na ciasto.

Odsączony z nadmiaru płynu rabarbar wyłożyłam na ciasto.

ETAP 4:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Na rabarbarze rozrzuciłam kawałeczki masła.

Na rabarbarze rozrzuciłam kawałeczki twardego masła.

ETAP 5:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Z wierzchu całość posypałam cukrem trzcinowym.

Całość posypałam cukrem trzcinowym, dzięki czemu po upieczeniu na wierzchu ciasta tworzy się pyszna skorupka.

ETAP 6:

Błyskawiczne ciasto z rabarbarem
Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem

Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu posypałam cukrem pudrem.