Sposób przygotowania:
Rolada z białek z serem twarogowym
Do miski wlać białka z jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do sztywno ubitej piany ciągle ubijając dodawać stopniowo na przemian mleko, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do przygotowanej dużej blaszki i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Upieczone jeszcze ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę i zwinąć w rulon. Czerwoną galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, wylać na talerz, pozostawić do zastygnięcia. Zimną pokroić w 1,5 cm paski. Żelatynę wymieszać w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje wlać 1/2 szkl wrzącej wody, wsypać galaretkę agrestową, dokładnie wymieszać. Ser twarogowy dokładnie zmiksować z cukrem pudrem, śmietanką i płynną galaretką agrestową. ( w razie potrzeby dosłodzić cukrem pudrem) Ciasto rozwinąć, wyłożyć masę serową, ułożyć przy dłuższym brzegu galaretkę czerwoną i zwinąć ciasto w roladę. Polukrować, odłożyć do lodówki do stężenia.
marietta