Sposób przygotowania:
Rolada z bitą śmietaną
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec mieszając drewnianą łyżką dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 minut.
Gorący biszkopt za pomocą czystej ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier a następnie żelatynę. Ubitą śmietanę dajemy na pół godziny do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Chłodzimy, przelewamy do naczynia i dajemy do lodówki.
Biszkopt delikatnie odwijamy, dajemy masę śmietanową i przygotowaną galaretkę pokrojoną w paski. Dokładnie zawijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.
Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 minut.
Gorący biszkopt za pomocą czystej ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier a następnie żelatynę. Ubitą śmietanę dajemy na pół godziny do lodówki.
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Chłodzimy, przelewamy do naczynia i dajemy do lodówki.
Biszkopt delikatnie odwijamy, dajemy masę śmietanową i przygotowaną galaretkę pokrojoną w paski. Dokładnie zawijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.