Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Rolada z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Do rolady z bitą śmietaną nie trzeba nikogo zachęcać - każdy ją dobrze zna i bardzo lubi. Galaretka dodaje jej smaku.

Rolada z bitą śmietaną

Składniki:

Rolada z bitą śmietaną

Biszkopt

  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Bita śmietana

 

  • Galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Rolada z bitą śmietaną
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Na koniec mieszając drewnianą łyżką dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 200 stopni ok. 15 minut.

Gorący biszkopt za pomocą czystej ściereczki zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Studzimy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier a następnie żelatynę. Ubitą śmietanę dajemy na pół godziny do lodówki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Chłodzimy, przelewamy do naczynia i dajemy do lodówki.

Biszkopt delikatnie odwijamy, dajemy masę śmietanową i przygotowaną galaretkę pokrojoną w paski. Dokładnie zawijamy w roladę. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc, aby dobrze stężała.

Tagi:

ciasto rolada