monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To moje pierwsze ciasto z dynią ale na pewno nie ostatnie bo dynia nadaję pysznego smaku i konsystencji wypiekom, polecam:)

Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią

 

  • Ciasto:
  • 155 g dyni zwykłej ( po obraniu i oczyszczeniu)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 ml wody
  • 3 jajka
  • Niepełne ¾ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przełożenie:
  • 1/3 słoika dżemu z czerwonej porzeczki ( najlepiej domowej roboty)
  • 200 ml śmietany 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 połówki brzoskwinie z puszki

 

Sposób przygotowania:

Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią
Ciasto: Dynię pokroić w małą kostkę, dodać cukier wodę i zagotować. Gotować do miękkości, a potem jeszcze chwilę aż cała woda odparuje, ale uważać aby nie przypalić dyni. Zblendować i dla pewności przełożyć na 5 min na sitko aby woda mogła odcieknąć. Ostudzić. Do miski wbić jajka i ubić je z cukrem. Dodać dynię i dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem i partiami dodawać do miski z jajkami i dynią i mieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180 st około 20-25 min. Wyjąć z piekarnika i zostawić w spokoju przez 5 minut. Następnie przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon jak tradycyjne ciasto na roladę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ciasto rozwinąć i rozsmarować dżem. Następnie delikatnie rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć kawałki brzoskwini na jednym z krótszych końców. Ściśle zwinąć w roladę. Odłożyć do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią
dynię pokroić w kostkę dodać cukier i odrobinę wody i ugotować do miękkosci
Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią
zmiksowaną dynię połaczyć z masą jajeczna
Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią
na ciasto wyłożyć dzem i rozsmarować dokładnie
Dyniowa rolada z bitą śmietana i brzoskwinią
na dżem rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć brzoskwinię