Sposób przygotowania:
Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami
Krem
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w pasterki. Borówkę płuczemy i osuszamy. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy na środek kładziemy bitą śmietanę i owoce i ponownie zwijamy roladę w i wstawiamy ją na 30 minut do lodówki.
Polewa
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę aby przestygła. Ciasto wyjmujemy z lodówki, polewamy je polewą, dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami i listkami mięty i wkładamy je jeszcze na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto można oprószyć jeszcze cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w miseczce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , kiedy będzie już prawie ubita dodajemy do niej pomału cukier i ubijamy cały czas, pomału dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej piany dodajemy pomału mąkę połączoną z kakao i łączymy ją za pomocą łyżki lub szpatułki a nie miksera. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15 minut.
Na blacie kładziemy czystą ściereczkę bawełnianą. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy je na ściereczkę (papierem do góry). Papier delikatnie zdejmujemy a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i zostawiamy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w pasterki. Borówkę płuczemy i osuszamy. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy na środek kładziemy bitą śmietanę i owoce i ponownie zwijamy roladę w i wstawiamy ją na 30 minut do lodówki.
Polewa
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę aby przestygła. Ciasto wyjmujemy z lodówki, polewamy je polewą, dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami i listkami mięty i wkładamy je jeszcze na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto można oprószyć jeszcze cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasto
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w miseczce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , kiedy będzie już prawie ubita dodajemy do niej pomału cukier i ubijamy cały czas, pomału dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej piany dodajemy pomału mąkę połączoną z kakao i łączymy ją za pomocą łyżki lub szpatułki a nie miksera. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15 minut.
Na blacie kładziemy czystą ściereczkę bawełnianą. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy je na ściereczkę (papierem do góry). Papier delikatnie zdejmujemy a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i zostawiamy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia.
smokii
Netka
Igraszki Losu