SUPERPRZEPIS

Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami

  • 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami Więcej zdjęć (4)

Znaleziony w czeluściach zeszytów z przepisami babci. Cudowny przepis na roladę idealną do weekendowej porannej kawy poleca się.

Składniki:

Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki kakao
  • Krem:
  • 250 ml śmietany 30 lub 36%
  • 1,5 łyżki cukru pudru (można więcej )
  • Sok ¼ cytryny lub limonki
  • Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka truskawek + klika do dekoracji
  • ½ szklanki borówek amerykańskich
  • Klika listków mięty

Sposób przygotowania:

Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami
Krem

Śmietanę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w pasterki. Borówkę płuczemy i osuszamy. Wystudzone ciasto delikatnie rozwijamy na środek kładziemy bitą śmietanę i owoce i ponownie zwijamy roladę w i wstawiamy ją na 30 minut do lodówki.

Polewa

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na chwilę aby przestygła. Ciasto wyjmujemy z lodówki, polewamy je polewą, dekorujemy pokrojonymi w ćwiartki truskawkami i listkami mięty i wkładamy je jeszcze na minimum godzinę do lodówki. Przed podaniem ciasto można oprószyć jeszcze cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ciasto

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w miseczce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę , kiedy będzie już prawie ubita dodajemy do niej pomału cukier i ubijamy cały czas, pomału dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej piany dodajemy pomału mąkę połączoną z kakao i łączymy ją za pomocą łyżki lub szpatułki a nie miksera. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy 15 minut.

Na blacie kładziemy czystą ściereczkę bawełnianą. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i od razu przekładamy je na ściereczkę (papierem do góry). Papier delikatnie zdejmujemy a ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i zostawiamy zwinięte w ściereczce do wystygnięcia.
Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami
Kakaowa rolada z bita śmietaną w trakcie dekorowania
Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami
upieczony i zwinięty biszkopt - czeka aż wystygnie
Kakaowa rolada z bitą śmietaną i truskawkami
Ciasto biszkoptowe przed włożeniem do piekarnika