gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Taką roladę robiłam pierwszy raz i smakowała całej rodzinie :)

Rolada z bitą śmietaną i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z bitą śmietaną i galaretką

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 gram śmietanki kremówki
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier puder
  • 3 łyżki dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Rolada z bitą śmietaną i galaretką
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Do masy wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą blachę. pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Na biszkopcie układamy papier do pieczenia i następnie wraz z papierem ciepły biszkopt zwijamy w rulon i zostawiamy przez jakiś czas. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody i wylewamy na talerz. Gdy mocno stężeje, kroimy w drobną kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w 50-60 ml wody. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem pudrem (1,5 łyżki). Do ubitej śmietany dodajemy przestudzoną żelatyną i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do śmietany pokrojoną galaretkę. Mieszamy. Biszkopt smarujemy dżemem i wykładamy śmietanę. Zwijamy. Roladę posypujemy cukrem pudrem.
Rolada z bitą śmietaną i galaretką
Pieczemy biszkopt i ciepły zwijamy wraz z papierem do pieczenia w rulon.
Rolada z bitą śmietaną i galaretką
Roladę smarujemy dżemem wiśniowym . . . .
Rolada z bitą śmietaną i galaretką
Śmietankę ubiajamy i dodajemy pokrojoną galaretkę.
Rolada z bitą śmietaną i galaretką
Roladę zwijamy w rulon i posypujemy cukrem pudrem.