Sposób przygotowania:
Rolada z boczkuprzygotowanie
Boczek myjemy i dokładnie wycieramy, wycinamy wszystkie chrząstki - zawsze sie jakieś znajdą, a będą skutecznie utrudniać zwijanie rolady.
Nacinamy skórę , w mniej więcej 1 centymetrową kratkę lub romby.
przygotowanie
Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy- wykładamy na boczek,z tej strony z której były kości, upychamy też w te zagłębienia, z drugiej strony zostawiamy 3-4 cm bez farszu.
Boczek zwijamy w ciasna roladę ( zaczynamy od tej strony gdzie mamy farsz) i związujemy sznurkiem.
Całą oprószamy cienko kminkiem i papryką czerwoną
Gotową przekładamy do dopasowanego garnka żeliwnego ( tzw gęsiarki) wlewamy 1 szklankę wywaru.
Garnek wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i odkryty pieczemy przez 40 minut.
Po tym czasie roladę przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 2 godziny.
W miedzy czasie sprawdzamy ilość bulionu, jeżeli trzeba podlewamy resztą.
Upieczona roladę studzimy w tym samym garnku, zimną wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc i dopiero wtedy usuwamy sznurek i kroimy, a kroi się bardzo cienko:)
SylaUla