reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Rolada z boczku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można ja też podawać na ciepło, ale ja zdecydowanie wolę ją jako wędlina do pieczywa, z musztardą i ogórkiem kiszonym smakuje świetnie.

Rolada z boczku

Składniki:

Rolada z boczku

 

  • 2,4 kg boczku świeżego ze skórą, bez kości

 

 

  • dodatkowo:
  • mielony kminek i czerwona papryka
  • sznurek bawełniany
  • 1-1,5 szklanki bulionu/rosołu/ wody

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku

przygotowanie

Rolada z boczku
farsz musimy dokładnie wyrobić przez kilka minut

Boczek myjemy i dokładnie wycieramy, wycinamy wszystkie chrząstki - zawsze sie jakieś znajdą, a będą skutecznie utrudniać zwijanie rolady.

Nacinamy skórę , w mniej więcej 1 centymetrową kratkę lub romby.

przygotowanie

Rolada z boczku
warto przyprawić roladę i z wierzchu kminkiem i papryką

Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy- wykładamy na boczek,z tej strony z której były kości, upychamy też w te zagłębienia, z drugiej strony zostawiamy 3-4 cm bez farszu.

Boczek zwijamy w ciasna roladę ( zaczynamy od tej strony gdzie mamy farsz) i związujemy sznurkiem.

Całą oprószamy cienko kminkiem i papryką czerwoną

Gotową przekładamy do dopasowanego garnka żeliwnego ( tzw gęsiarki) wlewamy 1 szklankę wywaru.

Garnek wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i odkryty pieczemy przez 40 minut.

Po tym czasie roladę przykrywamy, zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 2 godziny.

W miedzy czasie sprawdzamy ilość bulionu, jeżeli trzeba podlewamy resztą.


Upieczona roladę studzimy w tym samym garnku, zimną wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc i dopiero wtedy usuwamy sznurek i kroimy, a kroi się bardzo cienko:)