SUPERPRZEPIS

Domowa rolada z boczku z szybkowara

  • ziutula
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Domowa rolada z boczku z szybkowara Więcej zdjęć (4)

Domowa rolada z boczku z cebulką, czosnkiem jest najlepszą wędliną-mięskiem do pieczywa, doskonale smakuje na święta jak i na sylwestra.

Składniki:

Domowa rolada z boczku z szybkowara

 

  • boczek świeży bez kości 1,5 kg,
  • ząbki czosnku 6 sztuk,
  • cebula większa 1 sztuka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • smalec 1 łyżeczka,
  • woda 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Domowa rolada z boczku z szybkowara
Z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć.

Na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym.

Ciasno zawinąć w roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc.

W garnku szybkowara na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze.

Przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw.
Domowa rolada z boczku z szybkowara
Przyprawy można dodać jakie się lubi smakowo.
Domowa rolada z boczku z szybkowara
Boczek z szybkowara jest o 60% szybciej gotowy niż w tradycyjnym pieczeniu,duszeniu.
Domowa rolada z boczku z szybkowara
Pozostały smalec,galaretke wykorzystac można do wielu innych potraw.