Sposób przygotowania:
Domowa rolada z boczku z szybkowara
Z mało tłustego kawałka boczku odciąć skórę (zamrażam do gotowania bigosu czy fasoli,grochówki), boczek ponacinać w paski tak, aby nie przeciąć.
Na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym.
Ciasno zawinąć w roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc.
W garnku szybkowara na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze.
Przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw.
Na boczku poukładać obrane ząbki czosnku, ósemki obranej cebuli, posypać kucharkiem, pieprzem świeżo mielonym.
Ciasno zawinąć w roladę, obwiązać grubszą nicią (kordonkiem) lub sznurkiem wędliniarskim, włożyć do worka, zawinąć i do lodówki najlepiej na całą noc.
W garnku szybkowara na 1 łyżeczce smalcu zrumienić z każdej strony boczek, wsypać ziele angielskie i liść laurowy, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 70 minut, wystudzić w chłodnym miejscu w szybkowarze.
Przed podaniem usunąć nici, kroić na cienkie plastry, pozostały smalec można wykorzystać do innych potraw.