katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Rolada z boczku i łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Boczek był trochę tłustawy więc trzeba było coś zrobić by nie odczuć zbytnio jego obecności. Pomocna okazała się łopatka i było smacznie.

Rolada z boczku i łopatki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rolada z boczku i łopatki

 

  • boczek ok 1,40 kg
  • łopatka ok 80 dag
  • cebula 2 szt
  • czosnek 5-6 ząbków
  • zmielony susz grzybowy ok 1 kopiasta łyżka
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • olej

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku i łopatki
Boczek kroimy w poprzek na pół tak by powstała jakby otwarta książka. Oprószamy pieprzem. Czosnek rozcieramy ze solą i nacieramy mięsa(boczek i łopatkę) .Łopatkę oprószamy też pieprzem. Kroimy na pasujące nam kawałki. Od przekrojonej strony boczek obsypujemy zmielonym suszem grzybowym i majerankiem.

Na boczku układamy kawałki łopatki i zwijamy w roladę. Obwiązujemy nicią, obkładamy plastrami cebuli i zawijamy w folię. Odkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy cebulę i układamy roladę w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce.

Skrapiamy olejem i pieczemy ok 90 min w 180 stopniach.
Rolada z boczku i łopatki
Osuszony boczek kroimy na połowy nie docinając do końca.
Rolada z boczku i łopatki
łopatke kroimy na kawalki takie by pasowału do zawinięcia w boczek.
Rolada z boczku i łopatki
Upieczona już rolada z łopatką w środku.