Sposób przygotowania:
Rolada z boczku i łopatki
Boczek kroimy w poprzek na pół tak by powstała jakby otwarta książka. Oprószamy pieprzem. Czosnek rozcieramy ze solą i nacieramy mięsa(boczek i łopatkę) .Łopatkę oprószamy też pieprzem. Kroimy na pasujące nam kawałki. Od przekrojonej strony boczek obsypujemy zmielonym suszem grzybowym i majerankiem.
Na boczku układamy kawałki łopatki i zwijamy w roladę. Obwiązujemy nicią, obkładamy plastrami cebuli i zawijamy w folię. Odkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy cebulę i układamy roladę w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce.
Skrapiamy olejem i pieczemy ok 90 min w 180 stopniach.
Na boczku układamy kawałki łopatki i zwijamy w roladę. Obwiązujemy nicią, obkładamy plastrami cebuli i zawijamy w folię. Odkładamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki zdejmujemy cebulę i układamy roladę w naczyniu żaroodpornym albo w blaszce.
Skrapiamy olejem i pieczemy ok 90 min w 180 stopniach.
![Rolada z boczku i łopatki Rolada z boczku i łopatki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/rolada-z-boczku-i-lopatki-507489.jpg)
![Rolada z boczku i łopatki Rolada z boczku i łopatki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/rolada-z-boczku-i-lopatki-507490.jpg)
![Rolada z boczku i łopatki Rolada z boczku i łopatki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/rolada-z-boczku-i-lopatki-507491.jpg)