superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 357]

Pieczona rolada z boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taką roladę od zawsze piecze moja mama na święta Wielkanocne. Jest prosta w przygotowaniu i smakuje rewelacyjnie.

Pieczona rolada z boczku

Składniki:

Pieczona rolada z boczku

 

  • 1 płat surowego boczku
  • 5 ząbków czosnku
  • musztarda francuska
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczona rolada z boczku
Płat boczku kroimy poziomo ( nie do końca ) i rozkładamy jak książkę . Czosnek przeciskamy przez praskę. Boczek posypujemy solą i pieprzem , nacieramy musztardą i czosnkiem.

Roladę szczelnie zawijamy i układamy tak aby strona ze słoniną była na dole. Można zawinąć nitką roladę na czas pieczenia.

Tak przygotowaną roladę zawijamy w folię i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy z folii i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 190 C 60 - 70 minut.

Kroimy po wystudzeniu.