SUPERPRZEPIS

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa. Pieczona rolada z chudego boczku o cebulowo-czosnkowym aromacie, doskonale doprawiona, idealna na zimno jako wędlina na kanapki, bez pieczystego mięsa nie obędzie się żaden świąteczny stół.

Składniki:

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa

 

  • 2 kg cienkiego chudego boczku w płacie
  • 2 małe cebule
  • ½ główki czosnku
  • Sól himalajska do smaku
  • 1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
  • Świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa

ETAP 1:

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa
płat surowego boczku nacieramy ziołami oraz solą i pieprzem

Boczek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozłożyć na desce, natrzeć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.

ETAP 2:

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa
natarty boczek posypujemy cebulą oraz nacieramy czosnkiem

Czosnek rozetrzeć na mięsie, posypać cebulą, zawinąć formując ciasno roladę,

ETAP 3:

Rolada z boczku czosnkowo-cebulowa
zawiniętą w sznurek roladę pieczemy do miękkości, serwujemy pokrojoną na plastry

Owinąć sznurkiem, posypać resztą przypraw ułożyć na brytfance , marynować całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pieczenia przykrycie zdjąć i zrumienić boczek.

Podawać na zimno pokrojony w plastry.