Sposób przygotowania:
Rolada z boczku czosnkowo-cebulowaETAP 1:
Boczek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, rozłożyć na desce, natrzeć solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w cienkie piórka, czosnek przecisnąć przez praskę.
ETAP 2:
Czosnek rozetrzeć na mięsie, posypać cebulą, zawinąć formując ciasno roladę,
ETAP 3:
Owinąć sznurkiem, posypać resztą przypraw ułożyć na brytfance , marynować całą noc w lodówce. Następne dnia, wyjąć z lodówki, ogrzać do temp pokojowej, piec pod przykryciem około 2 godziny w temp 180*c. Kilka minut przed końcem pieczenia przykrycie zdjąć i zrumienić boczek.
Podawać na zimno pokrojony w plastry.
SylaUla
2milutka