Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubić na sztywno.
Do białek dodawać stopniowo żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, piec około 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon pozostawiając do wystudzenia.
NADZIENIE
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć do garnka, dodać cukier i dusić do rozdrobnienia jabłek.
Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę, dobrze rozmieszać.
Roladę posmarować jabłkami, zwinąć w rulon i odstawić w chłodne miejsce do stężenia jabłek .
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubić na sztywno.
Do białek dodawać stopniowo żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, piec około 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon pozostawiając do wystudzenia.
NADZIENIE
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć do garnka, dodać cukier i dusić do rozdrobnienia jabłek.
Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę, dobrze rozmieszać.
Roladę posmarować jabłkami, zwinąć w rulon i odstawić w chłodne miejsce do stężenia jabłek .
Danusia19671