Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Rolada z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To jest przepis na bardzo dużą blachę, taką jak pieką w piekarni.

Rolada z jabłkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Rolada z jabłkami

 

  • Jajka- 12 szt
  • mąka -12 szt
  • cukier -12 łyżek
  • proszek do pieczenia-1,5 łyżeczki
  • galaretka cytrynowa - 1 opak
  • jabłka - 1,5 kg
  • cukier -0,5 szkl

Sposób przygotowania:

Rolada z jabłkami
CIASTO
Białka oddzielić od żółtek.
Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubić na sztywno.
Do białek dodawać stopniowo żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem, piec około 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Upieczoną roladę wyłożyć na ściereczką, zdjąć pergamin i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w rulon pozostawiając do wystudzenia.
NADZIENIE
Jabłka obrać usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Przełożyć do garnka, dodać cukier i dusić do rozdrobnienia jabłek.
Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę, dobrze rozmieszać.
Roladę posmarować jabłkami, zwinąć w rulon i odstawić w chłodne miejsce do stężenia jabłek .
Rolada z jabłkami
ne ciasto biszkoptowe, wylane na blachę i włożone do piekarnika
Rolada z jabłkami
Rolada upieczona, wystudzona i przełożona masą jabłkową.gotowa do pokrojenia