zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Rolada jabłkowo - truskawkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kolejna rolada z serii tych szybkich. Niestety trudno już o piękne fotki bo jest szybko ciemno ale ważne, że rolada jest smaczna.

Rolada jabłkowo - truskawkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada jabłkowo - truskawkowa

 

  • 2 duże jabłka
  • 500 - 600 g mrożonych truskawek ( latem świeże )
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 6 jajek ( rozm. M )
  • 3/4 szk cukru
  • 3/4 szk mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Rolada jabłkowo - truskawkowa
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia ( przyciąć troszkę większy od blaszki ) i posmarować masłem lub margaryną. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Potem rozłożyć na blasze i dodać truskawki. Wszystko posypać cukrem wymieszanym z bułką tartą. Następnie białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i dalej ubijać. Gdy piana jest gotowa zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku a potem przesiewać mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia najlepiej sitkiem robiąc jeden przesiew i mieszanie na najmniejszych obrotach. I tak do wyczerpania mąki. Gotowe ciasto wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, na górę położyć ściereczkę, na ściereczkę jakiś płaski przedmiot o wymiarach większych od blachy ( u mnie drzwiczki mdf ) i szybko odwrócić. Z ciasta zdjąć papier do pieczenia i zwinąć je w ściereczce w roladę. Zostawić do wystudzenia a na koniec posypać cukrem pudrem ( można polukrować ).
Rolada jabłkowo - truskawkowa
Etap 1 ubić pianę na sztywno a potem dodawać żółtka
Rolada jabłkowo - truskawkowa
Etap 2 następnie przesiewać mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia
Rolada jabłkowo - truskawkowa
Etap 3 na blachę wyłożyć jabłka i truskawki
Rolada jabłkowo - truskawkowa
Etap 4 na owoce wyłożyć przygotowane ciasto