Sposób przygotowania:
Rolada jabłkowo - truskawkowa
Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia ( przyciąć troszkę większy od blaszki ) i posmarować masłem lub margaryną. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Potem rozłożyć na blasze i dodać truskawki. Wszystko posypać cukrem wymieszanym z bułką tartą. Następnie białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier i dalej ubijać. Gdy piana jest gotowa zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku a potem przesiewać mąkę razem z budyniem i proszkiem do pieczenia najlepiej sitkiem robiąc jeden przesiew i mieszanie na najmniejszych obrotach. I tak do wyczerpania mąki. Gotowe ciasto wyłożyć na owoce i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, na górę położyć ściereczkę, na ściereczkę jakiś płaski przedmiot o wymiarach większych od blachy ( u mnie drzwiczki mdf ) i szybko odwrócić. Z ciasta zdjąć papier do pieczenia i zwinąć je w ściereczce w roladę. Zostawić do wystudzenia a na koniec posypać cukrem pudrem ( można polukrować ).