aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Rolada z jabłkami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przedstawiam swoją wersję ekspresowej i niezwykle łatwej rolady z jabłkami i soczystymi rodzynkami. Dodatkowo wierzch ozdobiony jest słodką polewą czekoladową.

Rolada z jabłkami i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z jabłkami i rodzynkami

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • DODATKOWO:
  • 1 kg jabłek
  • 100 g rodzynek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Rolada z jabłkami i rodzynkami
BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy na najniższych obrotach. Gdy otrzymamy jednolitą, lśniącą i sztywną masę wówczas dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy.Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w dość grube plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej margaryną. Jabłka posypujemy rodzynkami oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka z rodzynkami wylewamy ciasto biszkoptowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok. 30 minut. Gdy ciasto jest upieczone, wówczas jeszcze gorące wykładamy na blat jabłkami do góry i szybko zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wraz z masłem.
Rolada z jabłkami i rodzynkami
Z jajek, cukru, mąki i proszku do pieczenia miksujemy ciasto biszkoptowe.
Rolada z jabłkami i rodzynkami
Obrane jabłka kroimy w plastry i układamy ciasno na blaszce, dodajemy rodzynki oraz posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
Rolada z jabłkami i rodzynkami
Na jabłka z rodzynkami wylewamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 160C przez ok. 30 minut.
Rolada z jabłkami i rodzynkami
Gdy ciasto jest jeszcze gorące, zwijamy je w roladę i zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch polewamy polewą czekoladową.