Sposób przygotowania:
Rolada z jabłkami i rodzynkami
BISZKOPT: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ( na najwyższych obrotach miksera). Następnie dodajemy cukier i nadal miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy na najniższych obrotach. Gdy otrzymamy jednolitą, lśniącą i sztywną masę wówczas dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy.Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Następnie kroimy w dość grube plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej margaryną. Jabłka posypujemy rodzynkami oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Na jabłka z rodzynkami wylewamy ciasto biszkoptowe. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok. 30 minut. Gdy ciasto jest upieczone, wówczas jeszcze gorące wykładamy na blat jabłkami do góry i szybko zwijamy w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia. Wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wraz z masłem.