Sposób przygotowania:
Rolada z jajkiemETAP 1:
Mięso z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, następnie rozpite płaty ułożyć obok siebie tworząc jeden duży płat mięsa po wierzchu posypać szczyptą suszonego tymianku, pieprzem i solą.
ETAP 2:
Wątróbkę drobno pokroić w kostkę i dodać do mięsa mielonego, następnie dołożyć drobno pokrojoną cebulę, sporo posiekanej zielonej pietruszki, ½ łyżeczki majeranku, szczyptę tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i ½ łyżeczki soli oraz jajko, dokładnie wymieszać .
ETAP 3:
Masę mięsną rozłożyć na środku mięsa drobiowego na niej ułożyć ugotowane i obrane ze skorupek jajka i zwinąć, następnie w kilku miejscach związać grubą nicią ( proszę się nie przejmować jak gdzieś bokiem wyjdzie farsz z mięsa mielonego bo w trakcie pieczenia wszystko fajnie się połączy).
ETAP 4:
Roladę przełożyć do naczynia w którym będziemy piec po wierzchu obłożyć wiórkami masła i posypać majerankiem i przyprawą do drobiu obok położyć kilka gałązek zielonej pietruszki i czosnek ja daję razem ze skórką . Piec w temp. 200 st około 40 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut, aby mięso odpoczęło i pokroić w grube plastry.