iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1232]

Rolada z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Piękna rolada na świąteczny, ale nie tylko stół. Podajemy ja na ciepło, ale zimna zamiast wędliny też smakuje wyśmienicie.

Rolada z jajkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z jajkiem

 

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 3 drobiowe wątróbki
  • 1 cebula
  • zielona pietruszka
  • 1 jajko

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rolada z jajkiem

ETAP 1:

Rolada z jajkiem
Mięso dobrze rozbić, ale nie olno porobić dziur

Mięso z kurczaka delikatnie rozbić tłuczkiem, następnie rozpite płaty ułożyć obok siebie tworząc jeden duży płat mięsa po wierzchu posypać szczyptą suszonego tymianku, pieprzem i solą.

ETAP 2:

Rolada z jajkiem
Składniki nadzienia dobrze wymieszać i doprawić.

Wątróbkę drobno pokroić w kostkę i dodać do mięsa mielonego, następnie dołożyć drobno pokrojoną cebulę, sporo posiekanej zielonej pietruszki, ½ łyżeczki majeranku, szczyptę tymianku, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego i ½ łyżeczki soli oraz jajko, dokładnie wymieszać .

ETAP 3:

Rolada z jajkiem

Masę mięsną rozłożyć na środku mięsa drobiowego na niej ułożyć ugotowane i obrane ze skorupek jajka i zwinąć, następnie w kilku miejscach związać grubą nicią ( proszę się nie przejmować jak gdzieś bokiem wyjdzie farsz z mięsa mielonego bo w trakcie pieczenia wszystko fajnie się połączy).

ETAP 4:

Rolada z jajkiem

Roladę przełożyć do naczynia w którym będziemy piec po wierzchu obłożyć wiórkami masła i posypać majerankiem i przyprawą do drobiu obok położyć kilka gałązek zielonej pietruszki i czosnek ja daję razem ze skórką . Piec w temp. 200 st około 40 minut po upieczeniu zostawić jeszcze na kilka minut, aby mięso odpoczęło i pokroić w grube plastry.

Tagi:

dania kurczak