Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Rolada z mięsa wieprzowego z jajkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rolada z mięsa wieprzowego jest smaczna i ładnie wygląda.

Rolada z mięsa wieprzowego z jajkami

Składniki:

Rolada z mięsa wieprzowego z jajkami

 

  • 1 kg mięsa wieprzowego bez kości (schab lub szynka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 7 jajek
  • 2 łyżki musztardy ostrej
  • sól
  • pieprz
  • kminek
  • 3 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Rolada z mięsa wieprzowego z jajkami
Mięso umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż włókien tak aby powstał duży płat. Rozbić tłuczkiem przez folię, oprószyć solą, pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posmarować ostrą musztardą. Włożyć do miski, zawinąć folią spożywczą i odłożyć na 1 godz do lodówki. Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić masę. Płat mięsa wyjąć z lodówki, rozłożyć na desce, wyłożyć mielone mięso, wyrównać. Ułożyć jajka ugotowane na twardo i ciasno zwinąć w rulon. Zawinąć nitką kuchenną, posypać kminkiem, skropić olejem, przykryć folią aluminiową, włożyć do piekarnika. Piec w temp 190-200 stopni około 1,5 godziny. Po upływie 1 godz, usunąć folię, polać powstałym sosem mięso, dopiec.