marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rolada z kremem marcepanowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasta zwijane są tak samo popularne jak ciasta tortowe i pozostałe,a do tego bardzo smaczne. Kremy jak i masy owocowe,bakaliowe lub serowe są niezbędnym do nich dodatkiem.

Rolada z kremem marcepanowym

Składniki:

Rolada z kremem marcepanowym

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek,
  • 120 g.cukru,
  • 120 g.mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do formy,
  • Krem:
  • 150 ml.kremówki,
  • 120 g.masy marcepanowej,
  • 1/4 l.mleka,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • oraz arkusz pergaminu do formy.

Sposób przygotowania:

Rolada z kremem marcepanowym
Jajka rozbić, a żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną. Na natłuszczoną margaryną blachę wylać ciasto. Piec ok.15 min. w temp.180 st. C. Gotowy biszkopt wyłożyć na ściereczkę kuchenną i zrolować. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Masę marcepanową rozpuścić w garnuszku z odrobiną mleka, mieszając, by masa nie przywarła do dna. Zestawić i wystudzić oraz dodać do ubitej kremówki i wymieszać. Ciasto biszkoptowe rozwinąć, wyłożyć masę marcepanową i ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki na 3-4 godz. Po upływie czasu wyjąć i pokroić roladę na ukośne kawałki przed podaniem.