Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Rolada z masą jabłkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy chcemy przygotować jakieś ciasto " na szybko" taka rolada jest idealna.

Rolada z masą jabłkową

Składniki:

Rolada z masą jabłkową

 

  • 5 sztuk jajka,
  • 5 łyżek mąka pszenna,
  • 5 łyżek cukier,
  • 1 szczypta Sól,
  • 3-4 sztuki jabłka,
  • 1 opakowanie budyń śmietankowy,
  • 1/4 szklanki cukier,
  • 200 ml woda

Sposób przygotowania:

Rolada z masą jabłkową
Żółtka jajek oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy na przemian, po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru ciągle ubijając. Gdy masa będzie jednolita dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto rozsmarowujemy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Po upieczeniu roladę zawijamy w kuchenną ściereczkę tak, żeby miało kształt rolady.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę( pół szklanki) z cukrem, dodajemy jabłka i dusimy do miękkości( jabłka powinny się rozpaść). Budyń rozpuszczamy w pozostałej wodzie i dodajemy do masy jabłkowej. Gorącą masę rozsmarowujemy na biszkopcie i zawijamy roladę. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała. Smacznego :)