Izka192

Izka192

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Rolada z masą serową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczna rolada. Mimo że zabiera trochę czasu jej przygotowanie wart go poświęcić. Efekt jest bardzo smaczny,polecam.

Rolada z masą serową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada z masą serową

 

  • 2/3 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • krem:
  • kostka masła
  • 15 dag. twarogu
  • szklanka cukru pudru
  • galaretka 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Rolada z masą serową
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę. Stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę z proszkiem. Następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao miksujemy. Na blachę wyłożona papierem wylewamy na skos raz białe raz ciemne ciasto. Pieczemy ok 15 minut w temp. 180 stopni. Krem: miękkie masło ucieramy z cukrem i dodajemy twaróg, dokładnie łączymy w całość. Galaretkę przygotowujemy wg. instrukcji. Gdy galaretka stężeje kroimy ją w paski. Ciasto smarujemy masą serową i układamy galaretkę. Stopniowo zwijamy roladę i odstawiamy do stężenia.
Rolada z masą serową
Ciemne ciasto przed wymieszaniem kakao.
Rolada z masą serową
Ciemne i jasne ciasto wylane na blachę.
Rolada z masą serową
Ułożenie masy na cisto przed rozsmarowaniem.
Rolada z masą serową
Stopniowe zwijanie rolady z ułożoną galaretką.