Sposób przygotowania:
Rolada z orzechami i miodem
Masło ucierać drewnianą łyżką przez około 15 minut, następnie wlać śmietanę, dobrze wymieszać.
Stopniowo wsypywać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrobić dość gęste ciasto. Podzielić je na dwie równe części, przykryć serwetką i pozostawić na 15-20 minut.
NADZIENIE:
Orzechy wrzucić na kilka minut na patelnię, obrać, zemleć, dodać miód, cukier puder i cynamon.
Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pamiętając o podsypywaniu stolnicy mąką.
Nadzienie rozsmarować równo na każdej części ciasta i zwinąć całość w długie cienkie rolady. Ułożyć na blasze, po wierzchu posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku 30-35 minut.
Stopniowo wsypywać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrobić dość gęste ciasto. Podzielić je na dwie równe części, przykryć serwetką i pozostawić na 15-20 minut.
NADZIENIE:
Orzechy wrzucić na kilka minut na patelnię, obrać, zemleć, dodać miód, cukier puder i cynamon.
Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pamiętając o podsypywaniu stolnicy mąką.
Nadzienie rozsmarować równo na każdej części ciasta i zwinąć całość w długie cienkie rolady. Ułożyć na blasze, po wierzchu posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku 30-35 minut.