jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Rolada z orzechami i miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rolada z orzechami i miodem, wyborne ciasto do kawy i herbaty na podwieczorek

Rolada z orzechami i miodem

Składniki:

Rolada z orzechami i miodem

 

Sposób przygotowania:

Rolada z orzechami i miodem
Masło ucierać drewnianą łyżką przez około 15 minut, następnie wlać śmietanę, dobrze wymieszać.

Stopniowo wsypywać mąkę, dodać szczyptę soli i wyrobić dość gęste ciasto. Podzielić je na dwie równe części, przykryć serwetką i pozostawić na 15-20 minut.

NADZIENIE:

Orzechy wrzucić na kilka minut na patelnię, obrać, zemleć, dodać miód, cukier puder i cynamon.

Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, pamiętając o podsypywaniu stolnicy mąką.

Nadzienie rozsmarować równo na każdej części ciasta i zwinąć całość w długie cienkie rolady. Ułożyć na blasze, po wierzchu posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku 30-35 minut.

Tagi:

rolada