Julia394

Julia394

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Rolada z surowego boczku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepsza rolada z boczku gotowanego! Można jeść na ciepło (w stylu golonki), albo na zimno do chleba.

Rolada z surowego boczku

Składniki:

Rolada z surowego boczku

 

  • 1-11/2 kg chudego surowego boczku
  • sól, pieprz, papryka majeranek
  • główka czosnku
  • musztarda
  • 2 cebule
  • 1/2 czerwonej papryki

Sposób przygotowania:

Rolada z surowego boczku
Z boczku obciąć skórę, natrzeć mięso z obu stron solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Naciąć małe kieszonki (dł. ok 1 cm) i wcisnąć w nie dość grube plastry czosnku. Z jednej strony posmarować musztarda, obłożyć pokrojoną w krążki cebulą i zostawić na noc. Następnie zdjąć cebule, ułożyć cienkie paski czerwonej papryki wzdłuż boczku, ściśle zrolować, tak, aby czerwona papryka była w środku rulonu, zawinąć nitką jak duży zraz i gotować w nie osolonej wodzie ok. 1 1/2 godziny. Spożywać na ciepło z ziemniaczkami i kapustą kiszoną i musztardą (tak jak golonki), lub na zimno do chleba - również z musztardą.

Tagi:

rolada