Sposób przygotowania:
Rolada z szynkiETAP 1:
Kupując mięso wybieramy takie bardziej płaskie nie okrągłe jak na pieczeń, mięso nacinamy na środku ( ale nie do końca, aby całkiem nie przeciąć) rozkładamy i rozbijamy najcieniej jak się da.
ETAP 2:
Płat mięsa posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, posypujemy 1 cebulą pokrojoną w piórka i pieczarkami pokrojonymi w plasterki ja dodatkowo dałam szczypiorek z czosnku.
ETAP 3:
Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasna roladę i związujemy dość ściśle sznurkiem do wędlin.
Zwinięte mięso posypujemy ponownie solą oraz pieprzem ziołowym i odstawiamy na kilka godzin.
ETAP 4:
W garnku rozgrzewamy smalec i odsmażamy roladę na złoty kolor, następnie dodajemy drugą cebulę i obrane ze skórki jabłko pokrojone w ćwiartki, marchew pokrojona w grube plastry, wyciskamy sok z pomarańczy, dolewamy bulion wieprzowy do 3/4 wysokości mięsa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości ( u mnie około 2 godziny ) w tym czasie nadmiar płynu się wygotuje, jabłka i cebula całkowicie się rozgotuje zagęszczając sos na koniec dolewamy śmietanę wymieszana z kilkoma łyżkami gorącego sosu, ponownie doprowadzamy do zagotowania i doprawiamy do smaku.
Mięso podajemy pokrojone w grube plastry z dodatkiem sos