iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Rolada z szynki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna rolada z szynki w lekko słodkawym sosie, wymaga troszkę pracy, ale jest bardzo smaczną odmianą tradycyjnej pieczeni.

Rolada z szynki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada z szynki

 

Sposób przygotowania:

Rolada z szynki

ETAP 1:

Rolada z szynki
Mięso rozbijamy bardzo cienko na jeden wielki płat

Kupując mięso wybieramy takie bardziej płaskie nie okrągłe jak na pieczeń, mięso nacinamy na środku ( ale nie do końca, aby całkiem nie przeciąć) rozkładamy i rozbijamy najcieniej jak się da.

ETAP 2:

Rolada z szynki
Mięso doprawiamy i obkładamy dodatkami.

Płat mięsa posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny, posypujemy 1 cebulą pokrojoną w piórka i pieczarkami pokrojonymi w plasterki ja dodatkowo dałam szczypiorek z czosnku.

ETAP 3:

Rolada z szynki
Mi to wiązanie niezbyt się udało ale związujemy dość ciasno.

Zaczynając od dłuższego boku zwijamy ciasna roladę i związujemy dość ściśle sznurkiem do wędlin.

Zwinięte mięso posypujemy ponownie solą oraz pieprzem ziołowym i odstawiamy na kilka godzin.

ETAP 4:

Rolada z szynki

W garnku rozgrzewamy smalec i odsmażamy roladę na złoty kolor, następnie dodajemy drugą cebulę i obrane ze skórki jabłko pokrojone w ćwiartki, marchew pokrojona w grube plastry, wyciskamy sok z pomarańczy, dolewamy bulion wieprzowy do 3/4 wysokości mięsa, przykrywamy i dusimy na małym ogniu do miękkości ( u mnie około 2 godziny ) w tym czasie nadmiar płynu się wygotuje, jabłka i cebula całkowicie się rozgotuje zagęszczając sos na koniec dolewamy śmietanę wymieszana z kilkoma łyżkami gorącego sosu, ponownie doprowadzamy do zagotowania i doprawiamy do smaku.

Mięso podajemy pokrojone w grube plastry z dodatkiem sos


Tagi:

dania