Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Rolada ziemniaczana

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Roladę zwijamy dopóki masa ziemniaczana jest gorąca,bo,gdy ostygnie nie uda nam się jej zwinąć.Polecam.

Rolada ziemniaczana

Składniki:

Rolada ziemniaczana

 

  • 1op.suchych wafli,
  • 2kg.ziemniaków,
  • 1kost.margaryny,
  • 1szkl.ciepłego mleka,
  • 1\2kg.pieczarek,
  • 1pęczek świeżego lub 1op.suszonego koperku,
  • sól,pieprz,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • 1cebula,
  • 3jajka,
  • olej,
  • tarta bułka

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana
Przygotowujemy farsz pieczarkowy;Kroimy pieczarki w plasterki,cebulę drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor,dodajemy pieczarki,sól i pieprz i mieszając dusimy na małym ogniu około 20min.aż płyn odparuje.Ziemniaki obieramy,gotujemy,odcedzamy,ubijamy i dusimy z margaryną,mlekiem i koperkiem,przyprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do ziemniaków.mieszamy,gorącą masę rozsmarowujemy na waflach na grubość 1cm.Farsz pieczarkowy nakładamy na gorącą masę ziemniaczaną na brzegu wafli i od razu zwijamy każdy wafel jak roladę,odstawiamy,by ostygły.Zimne rolady kroimy w plastry grubości ok 1cm.obtaczamy je w rozkłóconych jajkach i bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.