Sposób przygotowania:
Rolada ziemniaczana
Przygotowujemy farsz pieczarkowy;Kroimy pieczarki w plasterki,cebulę drobno kroimy.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor,dodajemy pieczarki,sól i pieprz i mieszając dusimy na małym ogniu około 20min.aż płyn odparuje.Ziemniaki obieramy,gotujemy,odcedzamy,ubijamy i dusimy z margaryną,mlekiem i koperkiem,przyprawiamy solą,pieprzem i przyprawą do ziemniaków.mieszamy,gorącą masę rozsmarowujemy na waflach na grubość 1cm.Farsz pieczarkowy nakładamy na gorącą masę ziemniaczaną na brzegu wafli i od razu zwijamy każdy wafel jak roladę,odstawiamy,by ostygły.Zimne rolady kroimy w plastry grubości ok 1cm.obtaczamy je w rozkłóconych jajkach i bułce tartej i smażymy na gorącym oleju na złoty kolor.
ula55