Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Rolada ziemniaczana z jakiem (Białoruś)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Ugotowane w łupinie i obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę i

Rolada ziemniaczana z jakiem (Białoruś)

Składniki:

Rolada ziemniaczana z jakiem (Białoruś)

 

Sposób przygotowania:

Rolada ziemniaczana z jakiem (Białoruś)
Ugotowane w łupinie i obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Dodać mąkę i wymieszać. Przygotować farsz z ugotowanego na twardo jajka drobno posiekanego i zmieszanego z podsmażoną cebulą. Na masę ziemniaczaną położyć dwucentymetrową warstwę farszu, po czym zawinąć roladę na posmarowanej tłuszczem brytfannie lub patelni. Następnie roladę posmarować rozmąconym jajkiem, posypać tartą bułką, pokropić tłuszczem, przekłuć w 2-3 miejscach i piec w piekarniku aż do utworzenia się rumianej skórki. Gotową roladę pokroić i podać z sosem śmietanowym, cebulowym lub grzybowym.