Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Roladka ziemniaczana z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Z ciasta ziemniaczanego na kopytka oraz uduszonych pieczarek powstała zupełnie nowa potrawa, która zasmakowała domownikom i na stałe weszła do naszego menu :)

Roladka ziemniaczana z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladka ziemniaczana z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Roladka ziemniaczana z pieczarkami
Pieczarki obrać, grubo utrzeć albo zmielić w maszynce do mięsa. Udusić i odparować doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

Ziemniaki o sypkim miąższu obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Natychmiast po odcedzeniu przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostygnięcia. Wbić do ziemniaków całe jajko i dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki pszennej, aby zagnieść nie za twarde ciasto, jak na kopytka.

Na blacie posypanym mąką rozwałkować placek grubości ok. 1cm.

Na cieście rozsmarować pieczarki i zwinąć roladę wzdłuż węższego brzegu, aby nie była zbyt gruba. Zwinąć w ślimaka.

Na patelni rozpuścić klarowane masło, dolać nieco oleju rzepakowego i lekko rozgrzać - ostrożnie przełożyć roladę. Nakryć pokrywką i ogrzewać na niewielkim ogniu, aż spód się ładnie zrumieni - odwrócić, ponownie nakryć i dosmażyć na małym ogniu.

Roladę pokroić na niewielkie porcje i podawać na ciepło z czerwonym barszczem.
Roladka ziemniaczana z pieczarkami
Roladę należy zwijać bardzo ostrożnie, aby nie porwać ciasta.
Roladka ziemniaczana z pieczarkami
Szczelna pokrywka gwarantuje, że środek rolady nie będzie surowy.
Roladka ziemniaczana z pieczarkami
Pokrojoną i ostygniętą roladę można podgrzać w gorącym piekarniku.
Roladka ziemniaczana z pieczarkami
Po lekkim obsmażeniu można roladę dopiec w piekarniku.