Sposób przygotowania:
Roladka ziemniaczana z pieczarkami
Pieczarki obrać, grubo utrzeć albo zmielić w maszynce do mięsa. Udusić i odparować doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Ziemniaki o sypkim miąższu obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Natychmiast po odcedzeniu przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostygnięcia. Wbić do ziemniaków całe jajko i dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki pszennej, aby zagnieść nie za twarde ciasto, jak na kopytka.
Na blacie posypanym mąką rozwałkować placek grubości ok. 1cm.
Na cieście rozsmarować pieczarki i zwinąć roladę wzdłuż węższego brzegu, aby nie była zbyt gruba. Zwinąć w ślimaka.
Na patelni rozpuścić klarowane masło, dolać nieco oleju rzepakowego i lekko rozgrzać - ostrożnie przełożyć roladę. Nakryć pokrywką i ogrzewać na niewielkim ogniu, aż spód się ładnie zrumieni - odwrócić, ponownie nakryć i dosmażyć na małym ogniu.
Roladę pokroić na niewielkie porcje i podawać na ciepło z czerwonym barszczem.
Ziemniaki o sypkim miąższu obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Natychmiast po odcedzeniu przecisnąć przez praskę i pozostawić do ostygnięcia. Wbić do ziemniaków całe jajko i dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz tyle mąki pszennej, aby zagnieść nie za twarde ciasto, jak na kopytka.
Na blacie posypanym mąką rozwałkować placek grubości ok. 1cm.
Na cieście rozsmarować pieczarki i zwinąć roladę wzdłuż węższego brzegu, aby nie była zbyt gruba. Zwinąć w ślimaka.
Na patelni rozpuścić klarowane masło, dolać nieco oleju rzepakowego i lekko rozgrzać - ostrożnie przełożyć roladę. Nakryć pokrywką i ogrzewać na niewielkim ogniu, aż spód się ładnie zrumieni - odwrócić, ponownie nakryć i dosmażyć na małym ogniu.
Roladę pokroić na niewielkie porcje i podawać na ciepło z czerwonym barszczem.