czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Roladki drobiowe ze śliwkami z boczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Boczek sprawia, że roladki mają niezwykły, wspaniały smak. Przygotowuję je na szczególne okazje.

Roladki drobiowe ze śliwkami z boczkiem

Składniki:

Roladki drobiowe ze śliwkami z boczkiem

 

  • 1/2 kg filetu z kurczaka,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 6 plasterków wędzonego boczku,
  • łyżeczka mielonego czosnku,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka rozmarynu,
  • 375ml śmietanki 30%,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe ze śliwkami z boczkiem
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami.