lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Roladki mięsne ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Roladki schabowe ze śliwką suszoną w środku...

Roladki mięsne ze śliwkami

Składniki:

Roladki mięsne ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Roladki mięsne ze śliwkami
W pierwszej kolejności jeżeli trzeba to wyciągnąć pestki z suszonych śliwek. Mięso schabowe bardzo dobrze oczyścić, umyć, a następnie podzielić na plastry. Każdy z nich potłuc tłuczką do mięsa ( najlepiej kotlety przykryć folią kuchenną, żeby z kotletów nie pryskał sok). Kotlety nasmarować z jednej i drugiej strony pieprzem oraz solą i odłożyć je na chwilę, aby mięso przeszło przyprawami. Do każdego plasterka kotleta włożyć po kilka śliwek suszonych bez pestek. W następnej kolejności mięso zwinąć dokładnie w roladkę tak, aby podczas smażenia nie rozwinęło się ( najlepiej spiąć mięso wykałaczkami). Jajko roztrzepać, a następnie moczyć w nim każdy kotlet z jednej i drugiej strony, a później obtoczyć je w bułce tartej. Roladki ze śliwkami smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony. Roladki dobrze jest podawać z jakąś surówką.