Sposób przygotowania:
Pieczone roladki schabowe z pieczarkami
Schab umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy plaster cienko rozbić, najlepiej drewnianym tłuczkiem pod przykryciem z folii, po czym przyprawić solą i pieprzem z każdej strony. Czosnek obrać i drobno pokroić, ułożyć po równo na każdej porcji mięsa. Cebulę i pieczarki obrać umyć, osuszyć i drobno pokroić. Zostawić 3 pieczarki i przekroić je na pół. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebule z pieczarkami. Dodać odrobinę cukru, sól i pieprz. Smażyć często mieszając do zeszklenia cebuli. Powstały farsz odsączyć z nadmiaru płynu i przełożyć do miseczki. Na kazdego rozbitego schabowego rozłożyć farsz.Ser pokroić na 4 paski paski i położyć u nasady chudszego końca każdego plastra i zawijać ostrożnie w roladki. Przełożyć każdą roladkę do żaroodpornego naczynia, zawiniętym końcem do dołu. Proszę się nie obawia, jeśli roladki nie są ciasno zwinięte, nie ma potrzeby ich spinania czy wiązania, nie rozpadną się podczas pieczenia. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć ciasno przy roladkach, dodać pieczarki. W połowie szklanki letniej wody, rozpuścić 1/2 kostki grzybowej, dodać musztardę i miód, wymieszać. Całość polać polową powstałego sosu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około godzinę (u mnie godzina i 15 min) w 180 stopniach. W połowie pieczenia polać całość pozostałym sosem. Po upieczeniu ozdobić świeżą natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
evita0007
luna