Sposób przygotowania:
Roladki schabowe z mięsem mielonym ;-)
Rozbijamy kotlety schabowe, oprószamy je delikatnie kminkiem mielonym, pieprzem ziołowym, solą i tymiankiem, odstawiamy. Na patelnie dajemy olej, masło, pokrojoną w kostkę cebulę i startą marchewkę, mięso mielone, czosnek, pieprz, troszkę Vegety.Zdejmujemy z ognia i dajemy garść bułki tartej. Na wcześniej doprawione kotlety dajemy farsz i zwijamy roladki spinamy małymi wykałaczkami. Na patelnię dajemy odrobinkę oliwy i układamy roladki, podsmażamy z każdej strony na złoty kolor i wkładamy z patelnią do piekarnika na 10 minut. Do gotującej się wody dajemy sól i gotujemy 2 woreczki ryżu przez 15 minut. Na patelnie Dajemy masło, pokrojonego pora, startą marchewkę, pieprz, sól i podsmażamy. Ugotowany i odsączony ryż mieszamy z podsmażonym porem z marchewką. Wyjmujemy mięso z piekarnika do tłuszczu, który powstał z mięsa dajemy posiekany ząbek czosnku, dolewamy pół szklanki wody zagotowujemy, rozrabiamy make i śmietanę z woda, dolewamy zagotowujemy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ścieramy na tarce odrobinę gałki muszkatołowej (w proszku tez może być). Z roladek wyjmujemy wykałaczki. Na talerz dajemy 2 gałki ryżu, przeciętą na pół roladkę, mięso polewamy sosem, dajemy sałatkę (z buraczkami jest naprawdę pyszne) i dekorujemy.
Śliweczka