madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wieprzowe roladki nadziane mielonym mięsem zmieszane z świeżymi grzybami leśnymi. Idealnie smakują podane z kluskami śląskimi lub gotowanymi ziemniakami.

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem

Składniki:

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem

 

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 20 dag leśnych świeżych grzybów
  • 1 cebula
  • Olej do smażenia
  • Sól do smaku
  • Pieprz mielony do smaku
  • 25 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem

ETAP 1:

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem
Kotlety rozbijamy cienko i przyprawiamy

Schab kroimy na plastry i cienko rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 2:

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem
Podsmażamy grzyby razem z cebulką na oleju

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażam grzyby z cebulą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem
Mielone mięso mieszamy z grzybami i cebulką

Mięso mielone ( ja mielę karkówkę) mieszamy z podsmażonymi grzybami.

ETAP 4:

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem
Nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki

Na każdym kawałku mięsa układamy po trochę farszu i zwijamy roladki.

ETAP 5:

Roladki schabowe faszerowane grzybami i mięsem
Rumienimy roladki z każdej strony na rumiany kolor

Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy roladki z każdej strony, następnie podlewamy woda i dusimy na małym ogniu aż będą miękkie. Powstały sos zagęszczamy mąką.