BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Roladki schabowe z grzybami leśnymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne roladki ze schabu z farszem grzybowym bardzo lubiane przez moją rodzinkę i często bywające na moim stole jak jest sezon grzybowy.

Roladki schabowe z grzybami leśnymi

Składniki:

Roladki schabowe z grzybami leśnymi

 

  • schab dosyć duże plastry 3 szt,
  • podgrzybki 600 g,
  • cebula 1 szt,
  • masło klarowne 2 łyżki,
  • sól morska,
  • pieprz świeżo mielony,
  • przyprawa uniwersalna według uznania,
  • bułka tarta do panierowania,
  • jajka 2 szt do panierowania,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z grzybami leśnymi
Na głębszej patelni rozgrzać masło klarowne dodać obraną posiekaną cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie dodać oczyszczone wymyte i drobno posiekane grzyby ( u mnie są grubiej pokrojone bo tak lubimy) i podsmażymy do odparowania płynu, doprawiamy solą i pieprzem.

Plastry schabu myjemy i osuszamy a następnie przez folie rozbijamy na cienkie płaty uważając aby nie podziurawić mięsa. Płaty oprószyć solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

Następnie nałożyć na mięso farsz i zawinąć w roladę. Rolady panierujemy najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w bułce tartej.

Smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.

Podajemy z ulubioną surówką i ziemniaczkami.