Sposób przygotowania:
Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonyETAP 1:
Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku przez 10 min.
Odcedzić, osuszyć, pokroić w dość grube plastry.
ETAP 2:
Obraną cebulę posiekać drobno, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki.
ETAP 3:
Gdy większość płynów odparuję, dodać mięso mielone.
Smażyć na rumiano, doprawić solą, pieprzem, paprykami oraz ziołami.
ETAP 4:
Wlać przecier, dusić do zgęstnięcia.
ETAP 5:
Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą.
Warstwami układać plastry ziemniaków oraz mięso z pieczarkami.
ETAP 6:
Beszamel:Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, smażyć energicznie mieszając do powstania jednolitej masy.
Wlać mleko, podgrzewać nie przerywając mieszania.
Gesty, jednolity sos doprawić gałką, solą i pieprzem.
ETAP 7:
Na wierzch zapiekanki wylać beszamel.
Wierzch posypać tartym serem żółty.
skuter5
Martyna12
Dziękuję :)
lukrowanepierniczki
Martyna12
Czekoladka 2