Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sycąca, pyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym z dodatkami oraz warstwą beszamelu zapieczoną pod serem żółtym. Żaden kawałek się nie zmarnuję. Polecam spróbować.

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 700 g. mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 500 g. pieczarek
  • 2 cebule
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • zioła włoskie
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka mielona
  • 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 200 g. tartego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

ETAP 1:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku przez 10 min.

Odcedzić, osuszyć, pokroić w dość grube plastry.

ETAP 2:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

Obraną cebulę posiekać drobno, pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, po chwili dodać pieczarki.

ETAP 3:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

Gdy większość płynów odparuję, dodać mięso mielone.

Smażyć na rumiano, doprawić solą, pieprzem, paprykami oraz ziołami.

ETAP 4:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

Wlać przecier, dusić do zgęstnięcia.

ETAP 5:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem oraz posypać bułką tartą.

Warstwami układać plastry ziemniaków oraz mięso z pieczarkami.

ETAP 6:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

Beszamel:Na patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, smażyć energicznie mieszając do powstania jednolitej masy.

Wlać mleko, podgrzewać nie przerywając mieszania.

Gesty, jednolity sos doprawić gałką, solą i pieprzem.

ETAP 7:

Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielony

Na wierzch zapiekanki wylać beszamel.
Wierzch posypać tartym serem żółty.