Sposób przygotowania:
Duszona łopatka do obiadu
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie oprószyć mąką, obsmażyć na oleju rzepakowym razem z drobno pokrojoną cebulą, podlewać od czasu do czasu bulionem lub sosem wytworzonym podczas pieczenia dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego.
Mięso dusić do miękkości.
Powstały sos zagęścić mąką dokładnie rozmieszaną w niedużej ilości wody.
Podawać z utłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Po tym czasie oprószyć mąką, obsmażyć na oleju rzepakowym razem z drobno pokrojoną cebulą, podlewać od czasu do czasu bulionem lub sosem wytworzonym podczas pieczenia dodać liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego.
Mięso dusić do miękkości.
Powstały sos zagęścić mąką dokładnie rozmieszaną w niedużej ilości wody.
Podawać z utłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
gusia1000