WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 929]

Roladki schabowe w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Roladki schabowe to alternatywa dla tradycyjnych schabowych i zarazem sposób na mięso schabowe. Roladki sa nadziewane serem i warzywami i duszone we własnym sosie z dodatkiem papryki.

Roladki schabowe w sosie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Roladki schabowe w sosie

 

  • 10 plastrów schabu bez kości
  • jest dla mnie czymś pomiędzy serem białym wędzonym i serem żółtym, można go kupić w Lidlu)
  • 1 papryka czerwona
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 10 łyżeczek musztardy sarepskiej
  • sól, pieprz (mielony i ziarnisty)
  • mąka pszenna do panierowania i zagęszczenia sosu
  • olej do smażenia
  • listek laurowy
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe w sosie

ETAP 1:

Schab roztłuc na cienkie kotlety. Oprószyć solą i pieprzem. Paprykę, cebulę i ser pokroić na paski. Każdy kotlet smarować łyżeczką musztardy, układać po kawałku warzyw i sera i zwijać w roladki. Brzegi można pospinać wykałaczkami.

Roladki panierować w mące i obsmażyć na patelni na oleju. Roladki przełożyć do garnka, a na patelni przesmażyć 2 cebule. Dodać do mięsa. Do garnka wkroić pozostałą paprykę oraz marchewkę. Zalać wodą, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem ok. godziny.

Pod koniec duszenia przyprawić sos i zagęścić mąką.

Roladki schabowe w sosie
Roladki schabowe w sosie własnym z dodatkiem papryki