madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Roladki schabowe z grzybami i serem pleśniowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne kruche mięso z schabu z farszem z świeżych grzybów leśnych połączonych z serem pleśniowym duszone w sosie własnym.

Roladki schabowe z grzybami i serem pleśniowym

Składniki:

Roladki schabowe z grzybami i serem pleśniowym

 

  • 80 dag schabu bez kości
  • sol do smaku
  • mielony pieprz do smaku
  • 25 dag świeżych grzybów
  • 1 biała cebula
  • 100 g sera camembert z grzybami
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z grzybami i serem pleśniowym

ETAP 1:

Roladki schabowe z grzybami i serem pleśniowym
Pokrojony na plastry schab cienko rozbijamy.

Schab wieprzowy myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie kroimy na plastry.

Pokrojone mięso rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa.

Posypujemy solą i mielonym czarnym pieprzem do smaku.

ETAP 2:

Roladki schabowe z grzybami i serem pleśniowym
Do zeszklonej cebulki dodajemy pokrojone grzyby

Grzyby oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki , a cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną cebulkę, w następnej kolejności dodajemy pokrojone grzyby i smażymy jeszcze chwilkę razem.

Możemy przyprawić do smaku.

ETAP 3:

Roladki schabowe z grzybami i serem pleśniowym
Na plastrze mięsa układamy farsz i zwijamy

Na każdym plastrze mięsa układamy po trochu farszu grzybowego, następnie po kawałku sera camembert i posiekanej natki pietruszki.

Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami lub szpilkami do mięsa. W rondlu rozgrzewamy trochę oleju i obsmażamy mięso na rumiany kolor z każdej strony.

Podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

Wyjmujemy mięso a powstały sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i trochę wody.