katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Roladki schabowe z mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gorące, pokrojone roladki są świetnym dodatkiem do świątecznego obiadu a na zimno mogą być przystawką. Mogą też zastąpić wędlinę na kanapki.

Roladki schabowe z mielonym

Składniki:

Roladki schabowe z mielonym

 

  • schab szeroki 4 plastry
  • mięso mielone ok 40 dag
  • bułka 1 szt
  • cebula 1 szt
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • jajko duże 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • rosół ok 1/3 szkl
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • olej
  • przyprawa kuchenna

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe z mielonym
Plastry schabu rozbijamy i nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Oprószamy solą i pieprzem.

Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, namoczoną i odciśniętą bułkę, drobno pokrojoną 1/2 cebuli i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy,doprawiamy do smaku, dodajemy rosół i ponownie mieszamy. Na desce układamy po dwa plastry schabu by w miarę tworzyły jeden płat.

Mięso mielone rozdzielamy na płaty schabowe i zwijamy w roladę spinamy wykałaczkami albo obwiązujemy nicią. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki, przekładamy do rondla.

Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy i dużą szczyptę przyprawy kuchennej. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażamy połowę cebuli i dodajemy do rolad.

Dusimy do miękkości ok 40 min. Po wyjęciu z rondla kroimy w grube plastry i podajemy do obiadu.