madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Roladki schabowe zapiekane z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre danie obiadowe, inne niz tradycyjne schabowe.

Roladki schabowe zapiekane z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki schabowe zapiekane z serem

 

  • 5 plastrów schabu
  • 8 plastrów sera żółtego
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego 200 g
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • ok. 1/2 l wody
  • 1 kostka rosołowa
  • odrobina przyprawy uniwersalnej typu wegeta
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Roladki schabowe zapiekane z serem
Plastry schabu rozbijamy na cienkie kotlety. Następnie każdy z nich oprószamy solą. Na każdym płacie mięsa układamy plaster sera żółtego. Następnie ciasno zwijamy roladki i spinamy je wykałaczką. Gotowe roladki obsmażamy kilka minut na rozgrzanym tłuszczu. Następnie roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na roladkach układamy 3 plastry sera. Można oczywiście dać więcej. Koncentrat pomidorowy rozmieszujemy z wodą oraz śmietaną, dodajemy sól, pieprz, wegetę oraz kostkę rosołową. Następnie tak przygotowanym sosem zalewamy roladki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190*C i zapiekamy 40 minut. Podajemy z ziemniakami i pieczarkami lub ulubioną surówką.
Roladki schabowe zapiekane z serem
Gotowe roladki obsmażamy kilkanaście minut na rozgrzanym oleju.
Roladki schabowe zapiekane z serem
Następnie roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Roladki schabowe zapiekane z serem
Na roladkach układamy plastry sera żółtego.
Roladki schabowe zapiekane z serem
Całość zalewamy sosem pomidorowo-śmietanowym.