kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Roladki waflowe mięsno-grzybowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Troszkę pracochłonne ale efekt rewelacji i w smaku i w wyglądzie.

Roladki waflowe mięsno-grzybowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Roladki waflowe mięsno-grzybowe

 

  • 2 andruty kwadratowe
  • 2 udka z kurczaka
  • 10 dag kurek
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • Do dekoracji:
  • pomidor
  • sałata
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Roladki waflowe mięsno-grzybowe
Udka razem z kurkami odgotowujemy w osolonej wodzie (nagotowany rosół możemy wykorzystać jako podkład do zupy). Studzimy , obieram z kości i mielimy przez maszynkę, dodajemy kurki, posiekaną natkę, jajko i przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę . Rozsmarowujemy na waflu i pozostawiamy na chwilę, wtedy wafel namięknie farszem i da się dobrze zwinąć. Zwijamy rolady i kroimy na ukośne kawałki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na ok. 25 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 170*C. Po upieczeniu przekładamy na półmisek i dekorujemy dowolnie. Smaczne są zarówno jako zimna przekąska jak również jako np.ciepłe danie na kolację.
Roladki waflowe mięsno-grzybowe
Ugotowane udka z kurkami studzimy i obieramy z kości.
Roladki waflowe mięsno-grzybowe
Zmielone mięso z kurkami wyrabiamy na jednolitą masę i rozsmarowujemy na andrucie.
Roladki waflowe mięsno-grzybowe
Posmarowane i nasiąknięte farszem wafle zwijamy w rolady.
Roladki waflowe mięsno-grzybowe
Rolady kroimy na ukośne kawałki i układamy na blachę do pieczenia.