Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Roladki wieprzowe z mięsem i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Takie roladki najlepiej podać z kluskami śląskimi i surówką.

Roladki wieprzowe z mięsem i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Roladki wieprzowe z mięsem i boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Roladki wieprzowe z mięsem i boczkiem
Mięso od szynki umyć, osuszyć, mocno rozbić. Oprószyć kucharkiem i pieprzem. Boczek umyć, pokroić w drobniutką kostkę. Mięso mielone przyprawić kucharkiem i pieprzem, wymieszać. Na każdym plastrze mięsa ułożyć część mięsa mielonego oraz część pokrojonego boczku. Zwinąć roladki, związać nicią bawełnianą. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Podlać wodą, dodać liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Kiedy mięso będzie miękkie śmietanę wymieszać z mąką, dodać trochę wywaru, ponownie wymieszać. Wlać do sosu, zagotować. Doprawić.
Roladki wieprzowe z mięsem i boczkiem
Zwinięte roladki podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju.
Roladki wieprzowe z mięsem i boczkiem
Podlewamy wodą i dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
Roladki wieprzowe z mięsem i boczkiem
Zagęszczamy śmietaną wymieszaną z łyżką mąki.